Nieuwsbrief december 2010

Fijne sinterklaas

sintHet heerlijk avondje staat voor de deur: dat wordt genieten! De sfeer van warme chocolademelk en speculaas zorgt ervoor dat mijn speekselklieren overuren maken…

en dan de spanning wanneer er kleine kinderen bij betrokken zijn. Die spanning die ook sfeer schept en overgave aan het kind in onszelf.

Sinterklaas; Mijn vader liep vroeger met kettingen buiten te rammelen en hinnikte als het paard van Sinterklaas: wij zaten met natte haren binnen keihard te zingen: “Hoor wie klopt daar kinderen….”

Geniet en laat je verrassen.

Mezelf zijn

Willen we dat niet allemaal: jezelf kunnen zijn en je niet hoeven wringen in allerlei bochten om maar aardig gevonden te worden? Mensen die aan het IHC studeren, weten dat in het eerste jaar – het zelfrealisatiejaar – veel van hen verwacht wordt. Alle methodieken ervaar je aan den lijve alvorens je met anderen gaat werken.

Nu bleek in september dat er nogal wat mensen waren die op zoek waren naar een meer gecomprimeerde opleiding/training. Hen kunnen we gerust stellen, want het IHC gaat in maart 2011 van start met een INTENSIEVE TRAINING van 2 weken in Frankrijk en een Vijfdaagse in Nederland.

Kiezend voor deze formule betekent ‘jezelf onderdompelen en heel intensief aan jezelf werken’ zodat je daarna kunt beslissen om een coach dan wel counselorsopleiding te volgen.

Zaken worden aan het licht gesteld, onaffe zaken worden inzichtelijk gemaakt en jij leert je talenten kennen om van daaruit op weg te gaan naar een gelukkiger mens: de mens die je altijd al had willen zijn!

Data: 5 – 19 maart 2011 in Frankrijk en 1- 5 juni in Nederland.
Kosten: € 1950,00 inclusief verblijf met volpension, syllabus, exclusief de reis naar Frankrijk.
Voor informatie en aanmelding: info@het-ihc.nl

Kun je zomaar alles zeggen?

De mens is alleen verantwoordelijk voor de eigen energie: verantwoordelijk voor dat wat hij zegt, doet, ziet, ervaart, denkt. Daar heeft hij de handen aan vol! We worden steeds geconfronteerd met de opmerking: “Dat is jouw verantwoordelijkheid!” Maar wat betekent dat eigenlijk? Jouw verantwoordelijkheid? Als mens draag je ALLEEN verantwoording voor hetgeen om jou gaat:

 • Wat is je uitstraling?
 • Wat zeg je of flap je er zomaar uit?
 • Wat denk je en hoe deel je dat met anderen?
 • Wat voel je en hoe laat je dat zien?
 • Wat zie je en hoe maak je de ander daarvan deelgenoot?
 • Wat ervaar je in je leven en hoe deel je dat?

Je hebt er vaak een belang bij om ‘onzorgvuldig’ iets de ruimte in te sturen, zonder te beseffen of je daarmee een ander kwetst, raakt of onnodig bang maakt. Jouw verantwoordelijkheid hangt om je heen als een tweede huid. Alleen jij bepaalt wat je kwijt wilt en of het de juiste plek is om het daar ook te uiten. In boosheid en drift wordt soms iets gezegd waar je later spijt van hebt, maar je hebt het wél gezegd! Wat was destijds je belang om het te zeggen?

 • Eigen straatje schoonvegen?
 • Aandacht krijgen?
 • Sterk (onbewust) idee dat het ook zo is?
 • Jouw waarheid ventileren?

Wanneer elk mens écht de verantwoording neemt voor diens energie, krijgen we pas echt een nieuwe wereld, vrede op aarde. Wat weerhoudt de mens dan om verantwoording te nemen voor de eigen energie?

 • Please-gedrag: de ander tevreden willen stellen;
 • Niet afgewezen willen worden;
 • Aardig gevonden willen worden;
 • Erbij willen horen;
 • De ander willen ont-zien (ontzien is niet zien).

Wij wensen je een verantwoordelijke Kerst toe, waar alleen dàt gezegd wordt, wat je ook écht meent!!

Hoe kan ik echt mezelf zijn?

Alvast noteren in de agenda!
De Zomerschool 2011 is inmiddels gepland: zaterdag 23 – 30 juli 2011.

Kosten:

 • Voor studenten IHC en Vrienden van het IHC: € 550,00 (in eigen tent/caravan)
 • Voor kinderen: € 350,00.
 • Voor externen: € 650,00 (in eigen tent/caravan).

Wil je een bed hebben in één van de gastenhuizen, dan komt er € 15 per nacht bij (= € 105,00).
Dit jaar is er wederom een kinderprogramma dat parallel loopt aan het volwassen-programma. Het kinderprogramma wordt begeleid door Eva Ghysels en Benjamin van Rooij (studenten Holistische Leergang).

Het Zomerprogramma wordt geleid door Loek Knippels en Peter-Jan In der Rieden met co-trainers vanuit de opleiding.

 • “Durf ik te vertrouwen op mijn eigen wijsheid of ben ik gewoon eigenwijs?”
 • “Kan ik mezelf in de wereld neerzetten zoals ik wil of pas ik me steeds aan?”
 • “Wie ben ik eigenlijk? En wie zou ik héél graag willen zijn?”
 • “Hoe komt het toch dat ik blijf geloven in mijn beperkingen i.p.v. mijn mogelijkheden te onderzoeken?”

Het wordt weer een bruisende week, met veel intensieve sessies maar ook aandacht voor ontspanning rondom het zwembad en de individuele sessies die ’s middags plaatsvinden. Het wordt een week die je ook kunt gebruiken om kennis te maken met het werk van het IHC om daarna je in te schrijven voor het eerste jaar. Je hebt dan de keuze tot een opleiding tot holistisch coach of tot holistisch counselor.

Je kunt NU al inschrijven voor de Zomerweek in Frankrijk: info@het-ihc.nl

Vakantie op Les Grangeonnes

Bossen, bergen, glooiende landschappen en rotsen, geiten, wijngaarden. Prachtige kastelen, zoals het robuuste Maisonseule met zijn oubliette (vergeetput), het romantische Chateau des Faugs – de voormalige residentie van de componist Vincent d’ Indy, de ruïnes van het Chateau des Rochebloines met het indrukwekkende vergezicht.

Gelegen in de directe omgeving van Les Grangeonnes typeren de rijke geschiedenis van de Vivarais. Plaatsen met een warme sfeer, zoals Lamastre met de drukbezochte weekmarkt, het romantische Le Cheylard, Valence met zijn oude stadscentrum en de nabij gelegen Gerbier de Jonc en Mézenc (hoogste bergen van de Ardèche) met hun bloemenpracht in mei en juni.

Heb je interesse om één van de drie huizen te huren? kijk dan op onze speciale website: www.grangeonnes.nl (Les Grangeonnes staat nl. ook te koop) Contact: knippelsrieden@het-ihc.nl

Prijzen: € 450,00 per week in voorseizoen / € 600,00 per week in hoogseizoen.

Op 09-12-2010, categorie: Nieuwsbrieven door admin