Wat is zonde?

Al wekenlang ben ik dagelijks fruit uit de eigen tuin aan het verwerken: jams, appelmoes, stoofpeertjes, kastanjes, paddestoelen….

Het lijkt wel of er elke dag meer bij komt, zeker wanneer het even flink gewaaid heeft. “Wat doe ik toch met al dat verwerkte fruit?”

Er komen hier geregeld groepen op Les Grangeonnes die mee mogen genieten van alles wat ‘Moeder Aarde’  ons schenkt, maar zelf heb ik wel genoeg appelmoes, appeltaart, appeljus, appelchutny op voor de rest van het seizoen.

Wat doe ik dan toch met alle stoofperen die er nog liggen en de vele kilo’s kastanjes?

Ik kom uit een milieu waar het vroeger bepaald niet rijk was en waar de moestuin moest zorgen voor de voeding van de twaalf monden uit het gezin. Er werd dan ook niks weggegooid, alles werd verwerkt en tot laat in het seizoen konden we genieten, destijds ook nog van ‘gedroogde appeltjes’ (wie kent dat fenomeen nog, heerlijk gewoon!) Alles gebeurde dan ook vanuit ‘armoede-bewustzijn’, niks mocht weggegooid worden.

Op dit moment geef ik de rest terug aan ‘Moeder Natuur’ en zie ik al geregeld meesjes, vinken neerdalen op de liggende peren en appels. Voor hen is het een feestmaal. En zij geven mij hun gezang als tegenprestatie. Mooi toch!

Teruggeven aan de natuur wat je zelf niet verwerken kunt,  is geen zonde, maar toont dankbaarheid en geeft je het gevoel van ‘overvloed’.

Op 23-11-2011, categorie: Blog door Loek Knippels