Goeroe ontmaskerd…?

Afgelopen week zag ik op t.v. in het programma ‘Koffietijd’ Emile Ratelband met zijn nieuwe truc: door een glazen plaat lopen. Hoe komt het toch dat hij er steeds weer in slaagt om nieuwe trucs te bedenken die moeten aantonen dat je ‘er helemaal voor wilt gaan’ in je leven?

In het verleden heb ik ook over gloeiende kooltjes gelopen en gemerkt hoe sterk je geesteskracht is. Ik had geen brandwonden terwijl de overmoedigen – die nóg een keer over de kooltjes wilden gaan – wél brandwonden hadden opgelopen. Tijdens die sessie bij Roy Martina voelde ik heel sterk de geesteskracht, maar vooral ook de hartstocht waarmee een Amerikaanse sjamaan dit onderdeel begeleidde.

Hij was een integer mens.

Later zag ik dat je op elke hoek van de straat deze sensatie kon ondergaan … maar de integriteit en de diepere betekenis herkende ik daar niet bij. Het wordt dan in mijn beleving een ‘Nieuwe Tijds Truc’.

Waar ik werkelijk alergisch voor ben, is een truc om mensen te overtuigen. De overtuiging dient van binnenuit te komen. In mijn werk zeg ik dan ook altijd: “Het gaat om de congruentie van binnenkant en buitenkant”.  Je kunt de liefde wel prediken, maar als je de liefde niet in je hebt, blijf je ongeloofwaardig en is je handelen niet meer dan een truc. 

Emile Ratelband wil nu mensen laten zien dat hun geesteskracht zó sterk is, dat ze door een glasplaat (in een deur) kunnen lopen. Hij deed het voor en het mislukte tot drie keer toe. Hij wist er natuurlijk weer een ‘Emile-Ratelband-draai’ aan te geven, maar die vond ik allesbehalve geloofwaardig.

“Een ‘New Age Guru’ ontmaskerd?”, dacht ik even. Ik weet echter dat de zogenaamde goeroes overal rondlopen. Ze vertellen oude wijsheden alsof die van henzelf zijn. Ze verpakken alom bekende universele wetten in nieuwe jasjes en trekken volgelingen aan. 

Het is merkwaardig, of juist heel bijzonder, dat ik van kindsaf aan al deze ‘valse profeten’  herken. Ik zag en voelde al heel vroeg of hetgeen verteld werd wel echt integer en doorleefd was. Ik was jong en kon niet altijd een reactie geven, maar mijn afwijzende lichaamstaal sprak boekdelen. 

Waardigheid, oprechtheid en integriteit voel ik gewoon aan. Wanneer mensen een spelletje spelen ter meerdere eer en glorie van zichzelf – vertrekkend vanuit hun te grote ego – zie ik wel dat er steeds weer mensen zijn die klakkeloos deze nieuwe goeroes volgen. Ikzelf vind het belangrijk dat wat je brengt ook zelf te hebben doorleefd. Dit is voelbaar. Vandaar blijft al onze aangereikte kennis ‘doorleefde’ kennis, en daarin zit onze kracht! 

Het vraagt van me om kritisch te blijven en te blijven geloven in het eigen product. Ons product blijft in eerste instantie de opleiding tot coach en counselor. In tweede instantie residentiële weken in Frankrijk waarbij eigen persoonlijke thema’s uitgediept worden en ten derde gaan we ons in de toekomst toeleggen op persoonlijke rituelen.

Rituelen rondom geboorte, huwelijk, afscheid nemen van het leven. Ik zie zelf dat een  modern mens behoefte heeft aan ‘persoonlijke spiritualiteit’ waarbij men zichzelf de vraag blijft stellen: “Wat wil ik met mijn leven? Wie ben ik nu écht zelf?” 

Jaren terug kreeg ik van mijn partner een boek wat hij in New York gekocht had, alleen op de titel. Juist de titel daagde me uit om het te gaan lezen en de titel is nog steeds actief: “When you meet the guru in the street, just kill him!”

Natuurlijk niet letterlijk doden, maar het dwingt ons om te luisteren naar onze eigen innerlijke goeroe, die weet immers wat waar en écht is.

Blijf dan ook je eigen innerlijke goeroe trouw!

Op 14-12-2011, categorie: Blog door Loek Knippels