Het geheim van de Frankrijkweken

Zojuist de tweede Frankrijkweek afgerond: twee weken achter elkaar hebben we hier studenten ontvangen vanuit de opleiding tot coach en/of counselor. Mensen die de reis maken naar binnen om vanuit eigen wijsheid en eigen waarheid geconfronteerd te worden met beperkingen, patronen en ziekmakende overtuigingen en dan deze om te zetten.

Bij beide weken stonden de prenatale teksten centraal. Wat zijn eigenlijk prenatale teksten?

Tijdens de zwangerschap van jou heeft je moeder – meestal onbewust – ideeën en suggesties, maar ook overtuigingen en gewoontes op jou geprojecteerd. Jij bent al die ‘wijsheden’ gaan zien als jouw waarheid en je bent gaan leven volgens die waarheid, met alle gevolgen van dien. Je bent een kopie geworden van je ouders, dat was je al deels door de hele D.N.A.-structuur. Toch is het in de hele evolutie niet de bedoeling dat  je gaat kopiëren maar dat je jezelf gaat worden, met een eigen identiteit, een eigen gezicht en met eigen waarheden.

Tijdens deze weken zijn we met behulp van relaxatie-oefeningen (diepte ontspanningsoefeningen) gaan kijken wat we zoal – onbewust – overgenomen hebben van moeder en indirect van vader. Wanneer het nu beperkende teksten zijn of teksten die je negatief beïnvloeden, zijn we deze overtuigingen gaan omzetten via affirmaties.

De komende periode gaan onze studenten hiermee aan de slag en gaan voelen en gewaarworden wat de nieuwe teksten met hen gaan doen.

Bezig zijn met dergelijke existentiële zaken roept veel emotie op en veel herkenning. Daarna ontstaat er steeds weer zo’n moment dat we als begeleiders een gat in de lucht springen om zoveel herboringen te mogen zien: de nieuwe mens krijgt de kans om op te staan!

Samen met mijn partner en collega hebben we deze weken vorm gegeven: wat een vreugde om dit samen te mogen doen, steeds volledig afgestemd op de behoefen van de mensen in de groep. Bereid zijn om programma-onderdelen om te gooien, los te laten en nieuwe werkvormen in te voegen omdat die beter passen binnen deze groep. Dat is een vorm van flexibiliteit die je aan moet durven om werkelijk existentiëel te kunnen werken.

Het geheim van deze weken zit in het werken op een unieke locatie, boven op de berg in de Ardèche, waar we alleen omgeven zijn met de natuur en onszelf: geen afleidingen. Eenmaal bezig met het indringende proces kun je niet even naar huis, je gaat door de diepte in. Zo, en niet als laatste de bereidheid van de studenten om zich kwetsbaar op te stellen, bereiken we een grote diepgang, die je niet op één dag of in één weekend kan bereiken. Dat is het grote geheim.

Met heimwee in ons lijf hebben we vanmorgen de laatste mensen uitgezongen:

Au revoir, au revoir, au revoir,  à bientôt, à bientôt, à bientôt,  bon voyage, bon voyage et un bon retour….

Volgende maand gaan we hier op Les Grangeonnes in Frankrijk voor de laatste keer in dit studiejaar met een heel grote groep (alle studenten van de Loek Knippels Academie) aan de slag:  we kijken er nu al naar uit!!

Dank jullie wel voor jullie openheid, eerlijkheid en grote kwetsbaarheid:

Aletta, Margon, Gordon, Etiënne, Germa, Eva, Yvonne, Benjamin, Merel en Ellen, Sandra, Jeanne, Jannie en Alma.

Op 15-04-2012, categorie: Blog door peterjan