Nep of authentiek?

Afgelopen week houdt dit onderwerp me enorm bezig: wie is nep en wie is authentiek? Voorbeelden te over wanneer je één avondje t.v. kijkt!

Komt nu Linda de Mol, door velen geprezen, met haar homo-tijdschrift l’Homo met op de cover een foto van twee bekende Nederlandse tongzoenende heteroseksuele acteurs!

En wie zijn het? Juist, acteurs, twee super hetero-mannen die elkaars tong beroeren, ongegeneerd op de cover. Het was een doorbraak wanneer dit nu échte homo’s waren geweest, maar geen acteurs die voor veel geld het experiment ‘kussen’ eens aan gaan. Hoe ‘nep’ kan het zijn!

Wouke Scherrenburg was weer eens op t.v. bij Pauw en Witteman: ze is er toch echt aan verslaafd: jaren terug al nam ze afscheid van de Haagse journalistiek en ging lekker tuinieren in Frankrijk. Je kon haar nog inhuren als dagvoorzitter voor € 3500,=  Niks mis mee, maar wanneer je haar dan in de reclame ziet opduiken – de ING notabene – dan is het nepgehalte wel heel groot! Bouke als vertrouwenspersoon voor de bank. Ze laat haar bekendheid ‘misbruiken’ om vertrouwen op te wekken.

Owen Schumacher gaat binnenkort een programma maken over nep of authentiek: zeker de moeite waard omdat hij erin slaagt om bekende Nederlanders te kopiëren in zijn hilarische shows. Hij weet van binnenuit wat nep en authentiek is!

Er zijn binnen de politiek vooral ‘neppers’ wanneer je alleen al kijkt naar de laatste ontwikkelingen binnen Den Haag rondom de val van het kabinet: de grootste nepper was wel Wilders! Hij neemt in zijn kielzog veel andere neppers mee: Rutte die zijn visie ‘verkoopt’ aan een racistische groepering, Hero Brinkman die wol spint bij het verlaten van de PVV en zo kan deze lijst langer worden. De neppers in Den Haag handelen niet in jouw belang, maar in het eigen belang: macht en carrière. Wist je dat de meeste politici na hun politieke carrière een prachtige plek vinden in de maatschappij: goed betaald en zonder gène zetten ze hun overtuigingen over boord.

Toch zijn er enkelen waarvoor ik wél waardering heb, ook al zijn ze niet van mijn partij: Ab Klink en Hirsch Ballin die de samenwerking met Wilders ideologisch afkeurden. Zij werden uitgejoeld maar hebben achteraf wél gelijk: authentieke mensen dus.

Hoe authentiek ben jij eigenlijk? Ga jij voor jouw levensopdracht? Sta jij voor jouw levensvisie? Doe jij geen concessies om je zin door te drijven? Ga jij door het vuur wanneer het aankomt op waarheid en betrokkenheid?

Mensen willen bedonderd worden: heb je ooit een echte foto gezien van een bekende persoonlijkheid? De meeste foto’s  zijn bewerkt. Vervalsingen zijn er aan de orde van de dag: je hoeft maar naar China te vliegen om een bekende meester te laten vervalsen. Wat is dan toch de functie van kopiën? Het gaat om het ‘nadoen ‘ van anderen. Velen van ons willen anderen nadoen en zijn niet in staat zélf te leven.

En ik?

Ik ben me er goed van bewust dat ik af en toe water bij de wijn doe, soms om te pleasen, maar meestal toch om de sfeer niet te bederven. Er zit dan ook een nepper én een authentieke persoonlijkheid in mij.

Op 25-04-2012, categorie: Blog door peterjan