HOOGWAARDIG VAKMANSCHAP

De counselor die bij ons wordt opgeleid beschikt over veel ervaringen en kan de theorie integreren in zijn/haar werk. Dat impliceert ook dat de counselor toegang heeft tot internet waar thema-informatie te vinden is over allerlei problematieken.

Wat ze vandaag bij ons leren, kunnen ze morgen al in hun praktijk toepassen. Onze opleiding staat haaks op alle theoretische scholingen waar je het vak pas in de praktijk leert. Wij beginnen bijna tegenover gesteld: we vertrekken vanuit de praktijk en het eigen leven, de eigen levensthema’s bespreekbaar maken is ons uitgangspunt. Dat vraagt van trainers en docenten dat ze zich kwetsbaar opstellen en van tijd tot tijd komen met ‘professionele zelfonthulling’ wanneer dit het proces van de student ten goede komt. Het is juist hierin waar we het grote verschil maken met alle andere opleidingen waar de trainer/docent nog als een grootheid wordt gezien: kundig maar afstandelijk.

Het is ons opgevallen dat het woord therapeut voor veel mensen drempelverhogend werkt, terwijl onze beroepsnaam ‘counselor’ juist niet afschrikt. Die drempelverlaging komt overigens vooral doordat je iemand aantreft die de eigen levensthema’s heeft verwerkt en doorgrond heeft. Iemand die weet wat het is om angstig, onmachtig, onzeker te zijn, naast het feit dat deze persoon ook de andere kant heeft leren zien: moed, durf en vertrouwen.

Onze studenten hebben veel inspraak bij de totstandkoming van het programma omdat zij zelf steeds het uitgangspunt zijn met de eigen levenservaringen.

Veel studenten willen uiteindelijk een eigen praktijk beginnen of samen met anderen een onderneming opzetten. Voor het opzetten van een goede onderneming zijn drie factoren belangrijk: marketing, sales inzichten, product inzichten.

“Waarin verschilt jouw praktijk van de ander?”

“Waarin ben je uniek binnen jouw setting?”

“Wie is je doelgroep?”

Wanneer je echt kiest voor het ondernemerschap, dien je wel enkele aspecten in jezelf te onderkennen:

  1. Wil ik voor 100% ondernemer zijn?
  2. Ben ik bereid veel tijd en discipline in mijn onderneming te stoppen?
  3. Ben ik vernieuwend wat onderneming betreft? Waarin onderscheid ik me van andere counselors?
  4. Wil ik er dag en nacht mee bezig zijn?
  5. Zorg ik ervoor dat elke dag weer bijzonder is?

Ik zag onlangs een interview met Aad Ouborg – de selfmade-ondernemer van het merk Princess – en uit zijn interview heb ik deze vijf punten gehaald, omdat die juist van groot belang zijn voor de toekomstige counselor.

Hoogwaardig vakmanschap in counseling vraagt immers veel van je en wanneer je bereid bent om die investering in jezelf te doen, dan ben je van harte welkom bij de Loek Knippels Academie.

We hebben inmiddels een nieuwe open middag gepland op ZATERDAG 8 september in het Conferentiehotel De Spreeuwelse Heide in Westelbeers in Noord-Brabant. Op deze locatie wordt de opleiding gegeven in het weekend en er zijn in ieder studiejaar twee weken residentieel in Frankrijk.

Ben je benieuwd? Je bent welkom op de open middag.

Word je uitgedaagd om het roer om te gooien: je bent welkom!

Wil je méér uit je leven halen: kom naar de open middag!

Op 04-07-2012, categorie: Blog door peterjan