OOIT MET DE DOOD BEDREIGD?

Lies Lobatto, een goede vriendin van ons heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd als enige van haar familie. Zij staat echter heel positief in het leven en werkt als 94 jarige nog steeds in haar atelier als beeldhouwster. Ze maakt prachtige, vaak karikaturale beelden van brons. Een streling voor het oog en een knipoog naar de werkelijkheid.

Lies komt geregeld bij ons logeren. Ze is een warme gast, die geniet van onze zorg en onze Bourgondische inslag. Ze is graag bij ons en stelde voor om ook eens een keer hier te zijn wanneer er een opleidingsgroep in huis was.

En zo gebeurde het!

Binnen de opleidingsgroep zaten deze keer nogal wat mensen die zichzelf remden in hun gedrag, hun enthousiasme, alles voortkomend uit angst.

Lies zag dit aan, observeerde scherp en luisterde naar de ‘waaroms’ van mensen.

  • Waarom ze bepaalde stappen niet durfden te zetten.
  • Waarom dit nu niet het juiste moment was.
  • Waarom ze dit nooit zouden doen, nu ze getrouwd zijn.
  • Waarom ze daar het geld niet voor hadden.
  • Waarom ze zoiets echt niet konden maken…..

Lies stond op en begon haar oorlogsverhaal te vertellen. Hoe ze moest vluchten voor de Nazi’s en hoe ze uiteindelijk berooid in Zwitserland aan kwam. De zogenaamde helpers hadden al haar geld afgetroggeld om haar verder te helpen.

Haar toenmalige verloofde had zijn moeder achtergelaten in het gevaarlijke Amsterdam en heeft haar nooit meer terug gezien. Lies overleefde de oorlog.

Daarna nam ze zichzelf voor ‘nooit meer ergens bang voor te zijn en  alles te doen wat haar plezier gaf en een beter mens van haar maakte’.

Ze is gaan beeldhouwen, heeft grote reizen gemaakt en zit elke zaterdagmiddag in het concertgebouw in Amsterdam te luisteren naar mooie klassieke muziek. Na afloop drinkt ze met haar vrienden een glaasje en keert dan voldaan huiswaarts.

“Ik hang elke dag zelf de slingers op en vier het feest van het leven” zei ze me toen ik haar een tijdlang niet kon bereiken. “Ik zat in Toscane lieve schat, ik heb een operareis gemaakt!”

Dat is Lies. Dat is Leven. Dat is durven gaan voor je droom, los van wat anderen er eventueel over mochten denken.

Niks staat onze verandering in de weg: we worden immers niet met de dood bedreigd!

Gewoon dus zelf de slingers ophangen en het feest van het leven vieren.

Doen hé!

Op 10-08-2012, categorie: Blog door peterjan