WEES ECHT, DURF TE LEVEN!

Afgelopen zondag keek ik weer eens naar Zomergasten op t.v. waarbij het interview wordt gedaan door Jan Leyers. Hij mist volledig de boot als filosoof en is totaal niet empathisch. Dat betekent vaak dat er stiltes vallen en hij abrupt overstapt op een ander onderwerp. Het vloeit niet, er zit geen echt warm mens en de gasten voelen zich ongemakkelijk bij hem. Beginnen dan ook het eigen verhaal te vertellen en krijgen daarin zoveel ruimte dat het voor de kijker soms veel te abstract wordt.

Toch hing ik afgelopen week aan de lippen van de gast:

Ze heeft me enorm geïnspireerd en vele kwartjes (of zeg je tegenwoordig, vele euro’s) vielen op hun plek. Zij zei wat ik al zo lang betoog binnen onze trainingen en opleidingen. Ik kwam thuis doordat ik gehoord werd in mijn eigen filosofie.

Het Ik-tijdperk is voorbij, we gaan weer voor het collectief waarbij betrokkenheid en echtheid een belangrijke rol spelen. Vaders worden softer doordat ze deels de opvoeding van hun kinderen op zich nemen. Je ziet steeds meer vaders in het straatbeeld met hun baby op de buik, of wandelend achter de kinderwagen. De macho-cultuur heeft écht afgedaan: was teveel gericht op imago en te weinig gericht op binnenkant. Mannen durven weer hun emoties te laten zien en beseffen juist nu – meer dan 10 jaar geleden – dat emotionaliteit een kwaliteit is.

Met z’n allen achter een merknaam aanhollen of een bepaald mode-artikel willen hebben, is achterhaald. We worden weer uniek, bepalen zelf wat we leuk vinden en wat we willen dragen. Het is steeds minder de ‘mode-terreur’ die de toon aan geeft.

Onze mondigheid binnen de gezondheidszorg was al een tijdje actueel: nu kunnen we meer overleggen met de arts om de beste en meest doeltreffende therapie te ondergaan en kunnen we weer kiezen voor de eigen kwaliteit van leven. Artsen besluiten ook steeds meer om niet door te gaan met behandeling bij een ‘uitzichtloze – situatie’. Dit is alleen maar gunstig. De kwaliteit van leven staat centraal en niet langer kiezen voor overleven.

Opleidingen worden steeds meer getoetst op echtheid, empathie, betrokkenheid van de trainers en minder op maatschappelijke bruikbaarheid. We ontdekken massaal dat we zélf iets met ons diploma kunnen doen en dat het niet de samenleving is die bepaalt of een diploma waarde heeft. De waarde zit vooral in de persoonlijke groei, het zelfvertrouwen en de uitstraling van jou. Je kunt nog zo’n goed examen psychologie afgelegd hebben, maar wanneer je niet empathisch bent, niet authentiek, kun je een eigen praktijk schudden!

Mensen willen weer gezien worden in wie ze ten diepste zijn, niet in wat ze allemaal hebben in hun leven. Het kunnen visualiseren zal dan ook een steeds grotere invloed gaan hebben in ons leven. We kunnen ons een paradijselijke vakantie in de geest voorstellen, waardoor we niet naar dat paradijs hoeven te gaan. Scheelt veel geld, weinig energiebelasting – je hoeft immers niet te vliegen – maar je maakt een reis in je eigen fantasie. Ontspanning, yoga, meditatiecursussen, bewustwordingscursussen zullen méér dan voorheen actueel worden omdat op die manier met een kleine persoonlijke investering een nieuwe wereld voor je open kan gaat.

Ondanks de crisis, die écht nog jaren zal duren zolang de vaste topmanagers en bankiers actief blijven (de mensen van het oude denken), zullen veel mensen kiezen vanuit angst. De toekomst is echter niet voor angsthazen maar voor  mensen die NU durven investeren in eigen groei en ontwikkeling.

Jij durft dàt? Doe het dan ook!

Kies voor je eigen scenario en laat niemand meer bepalen hoe je moet denken, kleden, je gedragen, maar kies voor een écht, authentiek leven. Daar zul je vrienden maken voor het leven! Zij kiezen immers ook voor een meer feminine samenleving, waarbij de macho-cultuur steeds meer zal verdwijnen om plaats te maken voor sensitiviteit, intuïtie, para-zintuigen, invoelen en aanvoelen.

Op 14-08-2012, categorie: Blog door peterjan