Eerlijk of oneerlijk?

We gaan met z’n allen naar de stembus. Nederland kiest een nieuwe regering en we worden al wekenlang achtervolgd door loze beloftes, oneerlijke uitspraken, gegooi met modder. Waar gaat het in hemelsnaam allemaal over?

Ikzelf ben steeds sceptischer geworden. Allerlei zaken beloven en er geen verantwoording voor dragen, is niet zo moeilijk. Maar draai dit nu eens om, stel dat jij je iets voorneemt, een sponsor zoekt en het dan laat afweten…..wat is dan hiervan de consequentie?

Hier heb ik juist zo’n moeite met onze politici: ze hebben ideeën, prachtige voorstellen die enorm veel geld kosten, maar hoeven bij een debacle zelf niet de kosten te betalen.

Jawel, ze treden af!

Wat laf zeg!

Opnieuw naar onze eigen werkelijkheid. Ik heb sponsors nodig om mijn nieuwe project vorm te geven: een kleinschalig zorgcentrum. Ik klop overal aan, ook bij de banken en verstuur zo’n veertien aanvragen voor subsidies. Tot nu toe overal nul op rekest.

Gooi ik nu de handdoek in de ring of ga ik door?

Ik ga door, omdat ik geloof in mijn ideaal en in mijn project.

Maar stel je nu eens voor dat ik slechts een deel financieel voor elkaar krijg en dan de ring in de handdoek gooi. Wat is het gevolg? Ik word achtervolgd door schuldeisers en ik zal tot de laatste cent alles terug moeten betalen. Terecht!

En in de politiek?

Grote, mooie woorden en weinig visie en idealisme, laat staan een bevlogenheid.

Toch zie ik bij enkele politici wel degelijk bevlogenheid, idealisme en integriteit. Ik hoop dan maar dat zij straks ook aan het roer komen staan, dat er werkelijk iets gaat veranderen. Het roer moet om in de wereld, te beginnen bij onszelf. We mogen weer meer om anderen geven, betrokken zijn op elkaar en durven investeren in menselijke relaties.

Laat even los dat er ‘vroeger’ ministers waren die na een groot financieel debacle het politieke veld verlieten – bijvoorbeeld de Betuwespoorlijn – en daarna gewoon een andere bestuurlijke baan kregen met een groot salaris. Walgelijk.

We dienen los te komen van onverantwoordelijke politici, van kretologen, geldverslinders en carrièrejagers die het eigen belang boven het landsbelang stellen. Jij gaat natuurlijk ook stemmen: doe dat met hart en hoofd en neem zelf wél de verantwoordelijkheid voor een ‘andere’, betere wereld.

Op 11-09-2012, categorie: Blog door peterjan