JIJ KUNT HET MAKEN!

Barack Obama is wederom de nieuwe president van Amerika: wat had ik daarop gehoopt. Ik werd erg onrustig toen de nek-aan-nek-race voor het Witte Huis dichterbij kwam. Het was dé verkiezing rondom verschillende visies. Kies ik voor het economische kapitaal of het menselijke kapitaal. Goddank heeft het menselijke kapitaal gewonnen.

Eigenlijk laten de verkiezingen ook zien hoe studenten binnen onze opleiding wel of niet gaan voor hun droom. Ik ben weer eens in de archieven gedoken en was verbaasd over degenen die het écht gemaakt hebben en degenen die alleen de opleiding deden voor zelfrealisatie, maar die niet kozen voor een eigen praktijk.

Het hoogste goed wat je kunt bereiken is natuurlijk je zelfrealisatie: je wordt een héél mens en daardoor een gelukkig mens. Maar van de tien die gemiddeld afstuderen, zijn het er slechts 3 die het maken! Hoe komt dat toch?

En al mijmerend kwam ik weer bij de Amerikaanse verkiezingen uit: Durf jij te geloven in jouw droom? Durf je ook te gaan voor je droom, wat anderen er ook van mogen vinden? Dat is de grote uitdaging. Daar staat het IHC voor en de Loek Knippels Academie: De visie rondom menselijk kapitaal (het ontwaken van jouw talenten en deze in een grotere context aanbieden en niet alleen binnen je eigen relatie, je gezin, je familie). Maar ook anderen hiervan laten profiteren om de eigen zoektocht naar ‘wie je werkelijk bent’ vorm te geven.

Wat is toch dat geheim van die Amerikaanse droom?

Je kunt alles worden wanneer je erin gelooft, ervoor gaat en teleurstellingen ziet als uitdagingen.

Hoe komt het dan dat relatief weinig mensen de weg naar het IHC en de Loek Knippels Academie vinden? Is dat gebrek aan media-belangstelling? Gebrek aan landelijke bekendheid? Te weinig boeken geschreven?

“Het heeft te maken dat je kiest voor een visie die een levensopdracht inhoudt en waarvoor moed nodig is om jezelf met je talenten in de wereld te zetten. Daarom is het IHC het béste wat me ooit is overkomen in mijn leven!” schreef een oud-studente aan me, die zelf momenteel een eigen centrum in Noorwegen leidt.

Waar zijn dan al die ‘goeie afgestudeerden’ gebleven? Ik heb het dan niet over al die mensen die het IHC puur gekozen hebben voor eigen realisatie en geluk.

Er werkt iemand in Spanje met een eigen centrum waar zij zakenmensen dichter bij zichzelf brengt vanuit de humaan-management gedachte. Iemand in Brussel heeft honderden mensen op het pad van zelfbewustzijn begeleidt. Een ander  ging bedrijfsmaatschappelijk werk doen na haar opleiding en had dus niet de vereiste papieren maar met haar LKA-diploma kwam ze wél binnen. Weer een ander is medewerkster geworden van een bekend psycholoog en geeft individuele trainingen. Een aantal heeft de weg gevonden naar een eigen praktijk: soms door hard te moeten bikkelen en uiteindelijk de erkenning te krijgen vanuit de reguliere zorg. Kleine en grotere praktijken werden opgericht. Een van de afgestudeerden kwam als ervaringsdeskundige in een t.v. programma en bouwt haar gezonde praktijk steeds verder uit. Weer een ander ging werken binnen een kuuroord in Zeeland en groeide uit tot gedegen therapeute. De gemeente Uden nam een oud-studente in dienst als bedrijfscoach na de afronding van haar studie binnen het IHC. En zo kunnen we deze lijst langer en persoonlijker maken. Het fenomeen ‘geloven in je droom’ is het centrale thema bij al deze geslaagde mensen.

Het proces wordt steeds duidelijker: wil je slagen in je levensopdracht dan dien je bewust enkele stappen te zetten waar moed voor nodig is:

  1. Geloven in je DROOM: Elk mens droomt over een andere, betere wereld en ziet zelf mogelijkheden om die wereld ook beter achter te laten dan toen hij gekomen was.
  2. Koester je VERLANGEN: verlangens koesteren levert positieve energie op. Je weet het allemaal nog hoe je als kind verlangde naar het moment dat Sinterklaas zou komen. Je wensen zouden weleens vervuld kunnen worden. Het verlangen was diepgaand en vormde de motor voor je nachtelijke dromen die daardoor alleen maar méér gevoed werden. Dit verlangen zijn velen van ons in de loop van het leven kwijt geraakt. Men is cynisch geworden, men bagatelliseert de eigen dromen en men neemt afstand van die diepgewortelde energie.
  3. Durf weer te HOPEN: Hoop doet leven hoor ik heel vaak zeggen. Helaas wordt dit maar al te vaak gebruikt aan het einde van ons leven wanneer we door ziekte dreigen te sterven. Toch zit in die hoop juist het verlangen opgesloten om nog één droom waar te maken. Ik hoor het dagelijks om me heen: “Ik hoop dat ik mijn kind nog mag zien opgroeien voordat ik sterf” Hoop is dan ook een positieve drijfveer om opnieuw je droom te koesteren en weer energie te geven aan je droom: “Wat wil ik met mijn leven?”
  4. Laat de MOED niet zakken en ZET DOOR: Eenmaal op weg naar de realisering van je droom word je getest. Geloof je werkelijk in je droom? Ben je bereid om er offers voor te brengen? Moet het alleen van een leien dak komen of ben je ook bereid om moedig door te zetten, ondanks de tegenslagen, de teleurstellingen, de afwijzingen? Hou je vol omdat je uiteindelijk écht gaat voor jouw ultieme droom?
  5. De aanhouder wint: DOEN: Je kunt dromen over een mooie reis maar er gebeurt niks wanneer je niet de eerste stap zet! Doen is het toverwoord en roept juist bij de meeste mensen veel angst op. Wat zal er gebeuren wanneer ik dat doe? Wat ga ik verliezen wanneer ik die stap zet? Angst is de slechtste raadgever, vandaar dat het in deze fase belangrijk is dat je je omgeeft met positief ingestelde mensen die jou bemoedigen en aansporen om je droom waar te maken.

Hoe is dat nu voor jou, terugkijkend naar het proces van ‘realiseren van je droom’?  Heb je het gevoel dat je gevoed wordt? Zit je in een voedzame omgeving of laat je je steeds door cynisme terughalen van je oorspronkelijke visie rondom jouw droom?

JE KUNT HET MAKEN en wanneer jij er helemaal voor gaat, zal het ook gebeuren! Vertrouw op je droom, geef energie aan je verlangen, blijf hopen en hou vol, maar zet wél je eerste stap om je droom te realiseren.

Wie weet gaat jouw eerste stap richting IHC/LKA om te werken aan je eigen zelfbeeld om van daaruit vorm en richting te leren geven aan de realisering van je droom.

In januari ga ik op verschillende plaatsen korte cursussen geven met als enig doel om méér mensen kennis te laten maken met onze visie en missie om uiteindelijk mensen hun eigen droom te laten scheppen.

Je bent van harte uitgenodigd om aan één of meerdere workshops deel te nemen.

Ik wil jouw Gids zijn op weg naar jouw realisatie.

www.loekknippelsacademie.nl

Op 07-11-2012, categorie: Blog door peterjan