IHC Nieuwsbrief December 2012

Ieder kind heeft recht op Sinterklaas

December is de feestmaand, vol met rituelen die hun oorsprong hebben in een ver verleden. Sint Nicolaas is het feest van geven, zoet en stout, kind en volwassene, geloof en hoop. Elk kind gun je dan toch dit mooie ritueel en cadeautjes hoeven niet duur te zijn, maar vragen om aandacht. Wat kies je voor je kind en waarom dit cadeautje?

Als kind heb ik jarenlang om een treintje gevraagd. Eenmaal 9 jaar oud en ernstig twijfelend aan de goed Heilig man, kreeg ik een opwindtreintje. Ik legde het spoor uit en draaide het treintje op: prachtig hoe het rond reed op het 8-vormige spoortje. Snel inpakken en m’n buurjongen de trein laten zien. Eenmaal aangekomen bij de buurjongen was ik het sleuteltje verloren….! Het treintje heeft slechts één keer gereden, maar ik was er enorm trots op.

Wanneer je zelf geen kinderen hebt, maar je kent wel gezinnen die het in deze crisistijd zwaar hebben, zet dan eens spontaan een verrassing voor de deur. Natuurlijk alleen vermelden de naam van Sint en Piet en NIET je eigen naam, het mag een verrassing zijn. Richt je aandacht op GEVEN.

Geluk is je geboorterecht.

Lees mijn BLOG over dit thema en je wordt uitgedaagd om met jezelf aan de slag te gaan.
Klik hier en lees mijn blog ‘geluk is je geboorterecht’

Korte cursussen vanaf januari 2013.

Op onze website kun je meer informatie vinden over de verschillende cursussen van één of twee dagen die we aanbieden. Je kunt op deze manier óók doorstromen naar de opleiding door meerdere korte cursussen te volgen. Een mooie kans voor mensen die het stapsgewijs en financieel gespreid willen doen. Klik hier en lees het Cursusnieuws op onze site……

De kracht van emotioneel lichaamswerk

Leren loslaten, makkelijker gezegd dan gedaan!

Een opmerking die we heel vaak horen binnen het therapeutische werk. Wat gebeurt er namelijk wanneer we iets pijnlijks, droevigs of iets vreugdevols meemaken? In ons lijf wordt deze ervaring onmiddellijk opgeslagen. Ons gevoelsgebied zit vol met ervaringen en sommige pijnlijke ervaringen willen we er vooral laten zitten. Die krijgen dan de kans om zich daar te nestelen en van binnenuit de zaak te verzieken.

Elk gevoel – zowel positief als negatief – wil gezien en gehoord worden. Het wil naar buiten en daarvoor dient het een weg af te leggen vanuit ons gevoelsgebied, via onze keel naar ons hersensysteem waar alle ervaringen staan genoteerd om vervolgens toestemming te krijgen om zich te uiten. Je snapt dan ook wel dat mensen die het moeilijk vinden hun gevoel te laten zien, vooral veel weg slikken! Of andere mensen die er controle over willen houden, geven aan de hersens als het ware géén toestemming om ermee naar buiten te komen. Het gevolg is dat het ‘naar boven gekomen gevoel’ onmiddellijk wordt weggestopt.

Iets wat we wegstoppen, onderdrukken, gaat dan een eigen leven leiden en kan tot uitbarsting komen, juist op de momenten dat je er zelf geen controle over hebt. Dat zijn de berichten in de krant: “Man vermoordt vrouw en kinderen en slaat daarna de hand aan zichzelf!”
Dit was onlangs nog in het nieuws in Schalkwijk. Ik denk dan meteen: “Jammer dat deze man niet geleerd heeft om te dealen met zijn gevoelens!”

Dat is nu juist wat je leert tijdens emotioneel lichaamswerk. Je leert contact te maken met pijnlijke en verdrietige gevoelens en je leert ze naar buiten brengen en er verantwoording voor te nemen.
Nadrukkelijk wordt niet gewerkt met positieve emoties omdat die al toestemming hebben gekregen vanuit ons brein om zich te manifesteren. De pijn en daardoor de groei zit vooral in het leren hanteren van negatieve emoties. Het vreemde is echter wel dat emoties op zich noch positief, noch negatief zijn. Wij mensen hebben de emoties dat label gegeven. Voor ons gevoelsleven zijn beide emoties oprechte gevoelens.

Met Nandi van Houwelingen deze workshop volgen, betekent automatisch dat je aangemoedigd wordt om in je kracht te gaan staan. Je ontmoet een gepassioneerde professional die jou uitdaagt om je grenzen te verleggen. Er zijn echter een beperkt aantal plaatsen beschikbaar waardoor het tijdstip van aanmelding de volgorde bepaalt van het aantal deelnemers.

Klik hier naar data en prijs op Cursusnieuws op onze website

Extra kerst-nieuwsbrief.

Dit jaar zullen we een extra Kerst-Nieuwsbrief uitbrengen rondom het universele feest van het licht. Ieder van ons weet immers dat we als mens steeds op zoek zijn naar ‘het Licht’ (wat dit ook moge zijn!), een inspiratiebron waar we uit kunnen putten, een verlichtend moment, een keuze om te kiezen voor licht of donker. Frappant is wel dat we bij onze geboorte door een tunnel gaan en bij ons sterven opnieuw. Dat weten we vanuit de Bijna-Dood-Ervaringen van mensen, die spreken over het Licht aan het einde van de tunnel. We zijn als mens dan ook “lichtzoekers”.

Aantal vrijwilligers neemt toe.

De huidige stand van zaken is: zes vrijwilligers voor de renovatie van het kasteeltje – het toekomstige cursuscentrum van het I.H.C., het kleinschalige zorgcentrum en de plek voor alle activiteiten van het Zuid-Afrika-project, onder leiding van Monique van de Laar, Etiënne van ’t Hof en anderen. (daarover binnenkort meer) en tevens de werkplaats voor enkele mensen met een beperking.

Daarmee zijn we er echter lang nog niet omdat het werven van de nodige financiën op veel opstakels stuit: banken laten het afweten, particuliere investeerders zijn moeilijk te vinden. Vandaar onze vraag: Ken je iemand die ons zou kunnen helpen in het vinden van de juiste investeerder? Het mag ook iemand zijn die het kasteeltje als eigenaar wil bezitten maar het I.H.C. de kans geeft om er gebruik van te maken en waar Loek en Peter-Jan tot hun dood mogen blijven wonen. Daarna gaat dan alles, inclusief inboedel naar de eigenaar terug.

Stuur een email wanneer je mogelijkheden ziet naar info@het-ihc.nl

Crowd funding expert gezocht.

Uit het bovenstaande blijkt al dat we op zoek zijn naar iemand die tegen een vast percentage op zoek wil naar investeerders voor ons project in Zuid-Bourgondië. Deze expert in crowd funding gaat dan op zoek naar werkkapitaal zodat we ons project vorm kunnen gaan geven.

Onlangs zei iemand: “Jullie beginnen een zingevingshotel begrijp ik, waar mensen komen om aan zichzelf te werken, therapie ondergaan of alleen een weekje komen om zich op te laden en inspiratie op te doen!”

Hoe vind je deze omschrijving van ons project: een zingevingshotel?
De naam dekt wél ons werk, maar klinkt voor de buitenwacht wellicht nog wat te zweverig. Wanneer je een betere suggestie hebt, dan horen we dat graag van je.

Je weet ons te bereiken via info@het-ihc.nl

Op 11-12-2012, categorie: Nieuwsbrieven door admin