Hebben we een holistische paus?

De witte rook gaf aan dat er een nieuwe paus was gekozen en hij noemt zich Franciscus I.

Onze Westers-christelijke traditie gaat terug naar de Joods-christelijke waarden en normen. We kunnen nu net doen of onze neus bloedt, maar we worden dagelijks geconfronteerd met deze waarden en normen en de daarvan afgeleide ethiek. Dat onderscheidt ons wellicht van andere culturen.

Toch is er deze keer gekozen voor een paus uit een Latijns-Amerikaans land – Argentinië – ver weg van Rome en weg van de Europese waarden en normen.

Wat mogen we nu dan verwachten van deze nieuwe paus, want de verwachtingen zijn hoog, kijkend en luisterend naar de media.

Franciscus I laat zich inspireren door Franciscus van Assisi. Wie was die Franciscus eigenlijk en waar staat hij voor?

In 1182 wordt hij geboren in Assisi (Umbrië) als zoon van de rijke lakenkoopman Pietro Bernardone.

Eigenlijk heette hij Giovanni, maar omdat vader graag pronkte met zijn successen en op het moment van Giovanni’s geboorte in Frankrijk verbleef, noemde hij zijn zoon sindsdien Francesco, Fransmannetje!

In 1226 is hij gestorven als arme monnik, maar had intussen wel een kloosterorde opgericht.

Hoe kunnen we Franciscus typeren?

Hij is de boodschapper van liefde voor de schepping: voor de mens, dier en plant. Hij noemde dan ook alle schepselen zijn broeders en zusters.

Franciscus I is, alsa hij zijn gekozen naam eer aan doet,  dan ook een holistische paus!

Hij laat zich inspireren door de filosofie van Franciscus waarbij liefde, compassie voor al wat leeft, mededogen en empathie voorop staan.

Natuurlijk wordt ook hij beperkt door adviseurs om hem heen die niet snel veranderingen willen, maar het zou mij niet verbazen dat we allen verrast zullen zijn door zijn daadkracht, sympathie en compassie voor de problemen in de wereld. Armoede is nog steeds niet uitgeroeid en in deze crisistijd worden rijken rijker en armen armer. Het effect van de vader van Franciscus van Assisi die alleen maar wilde opscheppen over wat hij allemaal bezat, zie ik dagelijks om me heen. Er zijn weinig mensen die werkelijk kunnen geven vanuit hun hart.

Een vriend van me is failliet gegaan en hij schreef me “Don’t cry for me Loek….dat doe ik zelf ook niet, loslaten en verder gaan. Ik ga weer met de stroom meezwemmen!”

Wat heeft de nieuwe paus voor de wereld, voor jou in petto, ongeacht je overtuiging?

Wat heb jij in je mars en door wie laat jij je inspireren?

Wanneer we massaal zouden besluiten alleen dàt in ons leven te doen dat ons energie geeft, vreugde en liefde en al het andere te laten, dan zouden we met elkaar een andere, betere wereld scheppen. Wanneer we dat besluit nemen, sturen we massaal witte rook de kosmos in, afgesproken?

Op 15-03-2013, categorie: Blog door peterjan