JEZELF VITALISEREN

Herken je het?

De lente is begonnen en je wilt er weer fit en fruitig uitzien, maar je hebt moeite om er echt aan te beginnen.

Je ziet jezelf niet in badpak lopen: je voelt je veel te dik.

Je weet wel wat je wilt met je leven, maar je focust je te weinig erop.

Je neemt jezelf voor om meer te mediteren, maar je laat het versloffen.

Je wilt een daad stellen: maar welke?

Je wilt van alles, maar er komt niks uit je handen.

Afgelopen week dacht ik bij mezelf: “Ik ga dagelijks stilstaan bij mijn project. Hoe kan ik dat het beste doen?”

Nu wonen we in een erg spirituele omgeving waar veel bijzondere plekken zijn en  waar duizenden mensen jaarlijks naar toe gaan.
Ik heb besloten om deze plekken eens te bezoeken.

Mijn eerste uitstapje ging naar de berg Solutré, bekend omdat de oude Franse president Mitterand vanaf 1946 elk jaar op Pinkstermaandag er heen ging met vrouw, kinderen,  familie en vrienden. Hij gebruikte die dag dan om samen te discussiëren over de ‘kwaliteit van het leven’.

Dat heb ik ook gedaan. Het was een ontroerende ervaring: op de plek zelf was een hele groep Zweedse jongeren – die op excursie waren – met als centraal thema: “Wat wil ik met mijn leven?”

Twee dagen later ging ik naar Taizé: een internationale oecumenische gemeenschap gebaseerd op de mythische betekenis van de bijbel. En opnieuw trof ik hier heel veel mensen aan. De centrale hal zat bij de middagmeditatie helemaal vol: zo’n duizend mensen denk ik wel. Iedereen zong mee, het was alsof de repeterende gezangen heel diep op me inwerkten. Ik las en herlas de teksten, die allemaal maar over één aspect gingen: “Wat doe jij met je leven?”

Eenmaal thuis zocht ik mijn plekje op: in de boomgaard heb ik een bank neer gezet met een prachtig uitzicht op het coulissenlandschap van Bourgondië.

Ik was geraakt door mijn ervaringen op de berg en in Taizé. Beide ervaringen komen mij nu ook wat vertellen: “Loek, wat doe jij met je leven waardoor de kwaliteit toeneemt en waardoor je méér geniet van de wonderbaarlijke momenten in de natuur en om je heen?”

Ik ben weer begonnen om me te verwonderen….

Alles loopt hier uit, er staan duizenden sleutelbloempjes en maartse viooltjes in de tuin, de vogels zijn weer op vrijerspad en zingen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat….de natuur ontwaakt. En ik ben ook weer wakker geworden.

Op 05-04-2013, categorie: Blog door peterjan