Dit verklaart alles

Jarenlang studeer ik op het fenomeen prenatale psychologie. Onlangs kreeg ik een interessant boek in handen: “Het drama in de moederschoot” van de Duitse psycholoog Alfred Austermann. Er viel bij mij van alles op zijn plaats.

Vragen die ik al jarenlang had over prenatale teksten – zo noem ik de beperkingen die mensen zich onbewust opleggen n.a.v. hun ervaringen in de baarmoeder – vooral met betrekking tot het mislopen van relaties. Hoe komt het toch dat de ene relatie wél stand houdt en de andere niet en keer op keer weer mislukt?

Wanneer je dan kijkt naar de basisprincipes van Jeffrey Young en Janet Klosko, valt het me op dat er vaak gesproken wordt over ‘verlatingsangst’ en ‘afhankelijkheid’ binnen stukgelopen relaties.

Waar komt dat dan toch vandaan? Waar ligt de oorsprong?

In het interview met dr. Sartenaaer, dé specialist in Europa op het gebied van het embryonale leven, verwoordt hij het als volgt: “Ik zie bij 8% van alle zwangerschappen meerdere embryo’s in de baarmoeder. Ik zie de innesteling van een of meerdere embryo’s vanaf de vijfde zwangerschapsweek volgens gynaecologische rekening. Embryologen rekenen altijd vanaf de bevruchting. Dit betekent dat embryo’s op de echo vanaf drie weken na de bevruchting herkend kunnen worden….”

Blijkbaar sterven meerdere embryo’s al vroegtijdig af waardoor de blijvende foetus het ‘gevoel’ kan hebben iemand al heel vroegtijdig verloren te hebben. Dit verlies kan leiden tot verlatingsangst (“Laat me niet in de steek”) en afhankelijkheid (“Ik kan het niet alleen”) in het latere volwassen leven.

Nu kunnen mensen binnen hun relatie dit pijnlijke fenomeen ook onder ogen zien, of het vermijden of zelfs bestrijden. Niets leidt dan tot een oplossing. Op het moment echter dat je méér inzicht krijgt in de prenatale psychologie kan er een deur voor je open gaan en kunnen verklaringen gevonden worden voor het steeds weer mislukken van je relatie.

De bekendste blokkades binnen een relatie zijn dan ook: emotionele verwaarlozing, wantrouwen en misbruik, verlatingsangst en sociaal isolement.

Hoe herken je nu zelf die fenomenen?

Heel simpel. Ga voor jezelf eens na welke van de volgende uitspraken van toepassing zijn op jouw relatie?

  1. “Laat me niet in de steek!” (verlatingsangst)
  2. “Ik krijg nooit wat ik nodig heb!”( emotionele verwaarlozing)
  3. “Ik kan je echt niet vertrouwen!” (wantrouwen en misbruik)
  4. “Ik hoor er niet bij!” (sociaal isolement).

Wanneer je één van de uitspraken herkent, zie je ook meteen welke blokkade daar achter schuil gaat en kun je hulp zoeken om aan deze oude pijn te werken.

Binnen de prenatale psychologie heb ik een test vervaardigd die je verder kan helpen om meer inzicht in je proces te krijgen. Binnenkort verschijnt hierover mijn boek en zal ik dit verder toelichten. Ik heb al een gratis verrassing voor de lezers in gedachte.

Wanneer jij je wilt laten verrassen door mij, blijf dan mijn blogs lezen zodat je tijdig op de hoogte bent van het nieuwe boek over de prenatale psychologie.

Er is nog weinig bekend over hoe belangrijk de tijd in de buik van de moeder voor ons is. Een op de tien zwangerschappen begint met een tweeling. Als een van de foetussen sterft, is dat voor de overlevende tweelinghelft een geweldige schok, waarvan hij of zij zich later niet meer bewust is. Er blijft echter een leegte in de ziel achter. De gevolgen van dit vroege verlies kunnen eenzaamheid, onverklaarbare schuldgevoelens en een onvervulbaar verlangen naar eenheid zijn.

We blijven op zoek naar de tweelinghelft en met behulp van familie-opstellingen kunnen we weer in contact komen met onze verloren tweelingziel.

Komend najaar zal ik dan ook specifiek een familie-opstellingendag organiseren rondom dit fenomeen. Wil je op de hoogte gehouden worden, geef je dan op voor onze Nieuwsbrief: www.loekknippelsacademie.nl/aanmeldennieuwsbrief.

Heb je vragen of opmerkingen over jouw zoektocht naar je tweelingziel, laat ze mij horen.

Op 10-04-2013, categorie: Blog door peterjan