“Onnatuurlijk gewoon?”

Vandaag (30 maart) op deze zomerse lentedag De Volkskrant gelezen en genoten van de vogeltjes, de wandeling en was ik verbaasd over hoe snel we ‘onnatuurlijk gedrag’ gewoon zijn gaan vinden.

Een kleine bloemlezing n.a.v. de krant zorgde voor een verbaasde en gefrustreerde blik op onze werkelijkheid. “Gaan we dan alles maar gewoon vinden en zwijgen we voortaan?”

“Melk mag pas weidemelk heten als de koeien minstens 120 dagen per jaar, 6 uur per dag buiten lopen” maar waar zie ik die koeien nog? Koeien op stal i.p.v. grazen is het nieuwe boerenadagio geworden en wederom heeft de economie het gewonnen van dierenwelzijn. Koeien zijn grazers!

Zijn we dit beeld gewoon gaan vinden?

Zachtaardige mensen die in de problemen raken volstoppen met psychofarmaca waardoor agressie toeneemt en andere ongewenste gedragingen op de voorgrond gaan komen, vinden we normaal. Waar houdt de pil op en begint de mens?

We accepeteren feilloos de pillen van de psychiater: zijn we dit gewoon gaan vinden?

Premier Erdogan blokkeert Twitter omdat hij van corruptie verdacht wordt en er berichten circuleren op Twitter. Dat komt hem niet goed uit terwijl de Turken meer vrijheid willen. Daar heeft Erdogan geen boodschap aan.

De premier is onschendbaar, wat hij ook doet: zijn we dat gewoon gaan vinden?

De uitspraak van Geert Wilders – vroeger plagend de ‘neger van Venlo’ genoemd – roept overal walging op. Niemand doet wat, althans niemand die het zou kunnen doen.

Kamerleden dienen Wilders ter verantwoording te roepen. “Grondwettelijk hebben collega’s juist alle reden hem terug te fluiten” aldus prof. Dr. Bas de Gaay Fortman. Ben benieuwd of we hem terugfluiten, hij kost onze schatkist miljoenen extra per jaar door zijn gedrag wat we gemakshalve ‘vrije meningsuiting’ noemen. Ik vind nog steeds dat rolmodellen – en politici horen daartoe – zich terdege moeten beseffen dat hun uitspraken op een goudschaaltje gewogen worden. “Je mag alles zeggen, maar je hoeft niet alles te zeggen”, zei de moeder van Theo van Gogh destijds.

Alles wat hij zegt slikken we massaal: zijn we dat gewoon gaan vinden?

Profvoetballers werken enkele uren per week en hebben het salaris van een directeur van een multinational. Wat betekent de zin ‘werken voor je geld’ dan nog? Elke realiteit is hier vér zoek en deze – meestal over het paard getilde -  jongens hebben overal recht op. Dat is zo in hun arbeidscontract geregeld.

Er zijn andere beroepen waarmee de mensheid verder geholpen wordt. Zijn we sport en spel gaan overwaarderen en de waardering gewoon gaan vinden?

Er bestaat een kosmische wet: “Je bent als mens alleen zélf verantwoordelijk voor hetgeen je zegt, doet, ervaart, uitstraalt”

Laat anderen daar dan ook niet voor opdraaien.

Moet ik dan alles maar gewoon vinden?

Ik dacht het niet!

Op 31-03-2014, categorie: Blog door peterjan