Systemisch werken met de prenatale teksten.

De Slotweek van de 1e jaars in de Ardennen is vrijdagochtend 30 mei afgesloten.

Iedereen ging gepakt en gezakt naar huis, maar komen ze ook ‘thuis’?

 • Thuis bij zichzelf
 • Thuis in zichzelf
 • Thuis vanuit het bewustzijn dat échte vreugde alleen mogelijk is wanneer je consistent je levensopdracht leeft?

Een week met een lach en een traan, maar ook een week met diepgang, (h)erkenning, creativiteit en loslaten. We waren gewaagd aan elkaar doordat er géén concessies werden gedaan en iedereen uit de comfortabele zône werd gehaald om vooral toch het eigen, unieke proces onder ogen te zien.

En dat deden we, sommigen van ver komend, maar steeds ondersteund door de groepsleden en de begeleiding.  Aanmoediging, bemoediging, harde liefdevolle confrontaties hielpen daarbij. En vooral niet bij de pakken neer gaan zitten.

Er ontstonden ook spontane werkvormen die nog nooit eerder binnen de opleiding het daglicht hadden gezien.

Zo lieten we studenten zelf een dagdeel verzorgen rondom een thema wat paste binnen het weekthema: “inzicht in het eigen systeem om van daaruit te groeien naar de eigen levensopdracht”

De kennismaking met de prenatale teksten was een eye-opener voor iedereen.

 • Hoe kan het toch dat mijn ontstaansgeschiedenis zo’n impact heeft op mijn huidige leven?
 • Hoe kan het dat beperkingen van mijn ouders zo verankerd zijn met mijn eigen leven, terwijl ik er juist los van wil komen?
 • Hoe kan het toch dat zowel de mannelijke als de vrouwelijke invloed van mijn ouders mij zo blokkeert in mijn wezenlijke zijn?
 • Hoe kan de keuze van de innesteling in de baarmoeder zo’n rol spelen in mijn dagelijkse leven?
 • Hoe komt het dat mijn verlangen om mijn levensopdracht vorm te geven, onderuit gehaald wordt door een ambivalente vader (mannelijke energie)?
 • Hoe kan het dat,  terwijl mijn levensopdracht duidelijk is, ik er niet in slaag deze vorm te geven?
 • Hoe komt het dat ik seksueel blokkeer? Ligt werkelijk de oorsprong daarvan in mijn conceptfase?
 • Ik heb enkele ondermijnende deelpersonen in mijn leven: die herken ik óók bij mijn ouders. Hoe kan ik die nu loslaten?

En dan is het zo’n mooi proces om bij iedereen de transformatie te mogen zien: mensen worden sterker, overtuigder en bewuster van het eigen leven en de rol van de ouders in hun leven.
In de Profeet van Kahlil Gibran wordt het treffend verwoord: “Uw kinderen zijn Uw kinderen niet…Ge moogt hen Uw liefde geven, maar niet Uw gedachten, want ze hebben hun eigen gedachten…”

Weken vooraf had ik een ingeving om de Vijfster te gebruiken als metafoor om het eigen leven vorm te geven. We hadden dan ook de Vijfster in heel groot formaat buiten op het gazon uitgelegd. Iedere dag liepen we op een bepaalde manier deze vorm als meditatie-moment.

Je kunt in de Vijfster ook een liggend mens zien, met de armen en benen gespreid. Wanneer je nu begint bij het hoofd, loop je eerst naar één voet, dan naar de handen en vervolgens terug naar de andere voet om uiteindelijk weer bij het hoofd uit te komen.

De filosofische gedachte daarachter luidt: “Je komt uit de kosmos (de geestelijke wereld) en je zet je levensopdracht grondig neer op aarde (de ene voet) om vervolgens je levensopdracht met hart en ziel vorm te geven  (handen via het hart)  en grondig neer te zetten (tweede voet) alvorens je terug keert naar de kosmos (hoofd)”

Een leuk idee om de Vijfster eens uit te zetten in je eigen achtertuin en loop die maar eens dagen achter elkaar elke ochtend en avond. Registreer wat er met je gebeurt. Neem dan in gedachten de filosofie mee zoals hierboven omschreven: loop dan dus je eigen levensopdracht en word je gewaar wat het met je doet.

Wat nieuw was voor me dat ik iemand toeliet in de keuken om mee te helpen. Deze groep had er namelijk zelf voor gekozen om naar de Ardennen af te reizen en wilde ook zelf meekoken en meedenken in smakelijke vegetarische maaltijden. Het was elke dag een culinair feest en het was hartverwarmend om te ontdekken hoe ieder in de verzorging een eigen aandeel had.

Elke ochtend werd ik verrast door de schone theedoeken, vaatdoekjes in de keuken. De ‘ritselkist’ van één van de studenten bleek een ware toverkist te zijn: elke dag werden er heerlijke wijnen tevoorschijn getoverd, nootjes en koekjes voor bij de koffie. Het vegetarische kookboek was een echte inspiratiebron voor de keukenprins en keukenprinses die regelmatig een feestmaaltijd op tafel toverden. Opruimen ging als vanzelf, niemand hoefde aangestuurd te worden omdat we met elkaar de week vorm gaven.

Ook in intellectueel opzicht was de week een hoogstandje: een nieuw communicatiemodel werd geïntroduceerd door één van de studenten. En dagelijks klonk het: “Je bent een blauwe..” of  ”Dat is nu typisch groen!”

Spelen met die informatie zorgde er wel voor dat we elkaar nog beter gingen begrijpen op dieper niveau.

De creatieve geesten dwaalden rond het huis en kregen vorm in de collages, meditatiemomenten en het werken met Engelenenergie, de wandelingen en het zoeken van de eigen persoonlijke symbolen.

De week begon dan ook met een mooie traditie – die deze keer echter anders werd ingevuld. Ieder bracht uit het eigen bezit een gebruikt cadeautje mee en gaf dat aan de ander en vertelde daar de motivatie bij waarom juist dit cadeautje zo treffend voor die ander was.

Ontroerend om zoveel diepgang meteen bij aanvang op te merken: boeken gingen van de ene eigenaar naar de ander, c.d.’s werden gegeven.

Dit na het hoofdgerecht op de eerste avond in Stavelot.

De sfeer zat er meteen goed in en de week kon beginnen!

Noot:

Met deze groep gaan we een heel ander opleidingstraject in waarbij de eigen, creatieve en intellectuele bagage de voedingsbodem vormt voor de verdieping van het leerplan.

Het wordt een meer op de groep afgestemde opleiding waarbij we gebruikmaken van de kwaliteiten die er al zijn binnen de groep (managers, zakenman, lerares, teambegeleider, maatschappelijk werkster, creatief innovator).

Leestip!

Je leven begint eerder dan je denkt! De invloed van de prenatale periode,

Loek Knippels, Uitg. Centraal Boekhuis, Culemborg. ISBN: 978-90-820751-1-3.

Op 31-05-2014, categorie: Blog door peterjan

Leave a Reply