MUUR.

Afgelopen week gaf ik een huiskamervoordracht in de praktijk “Voel je vrij” van Anita van Uden in Grave. Het was een bijzonder goed verzorgde avond, dankzij de gastvrouw en counselor Anita met medewerking van haar man Edwin. Het thema van de avond was `Wie ben je?`
In mijn betoog stem ik me altijd af op de aanwezigen: ik zag betrokkenheid, ontroering en verharding. Enkelen gingen er eens echt voor zitten, anderen bekeken mij vooral en weer een ander vond dat ´bewustwording ook zonder pijn kan´.
Ik merkte de muren die sommige mensen optrokken. Muren om zich er achter te verschuilen, maar ook mensen die zo vast als een muur staan in het eigen proces: `Het is nu eenmaal zó, daar kun je toch niks meer aan veranderen!`
Misschien waren er ook mensen die het gevoel kregen van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Iemand kwam na afloop naar me toe en eiste alle aandacht op omdat ze al zo vaak tegen een muur was gelopen en het gevoel had van de ene therapie naar de andere te moeten gaan en nog had ze geen oplossing gevonden voor haar probleem.
Ik zag ook enkele ´muurbloempjes´ die zich wel lieten raken maar zich snel herstelden en uit de verbinding gingen. `Wat zal hij er wel niet van vinden.`
Een iemand gaf duidelijk aan tussen vier muren te zitten en zij heeft een gevoel géén kant op te kunnen in haar proces:
`Waarom zijn hier nauwelijks mannen?`
Toen ze na afloop me aansprak, hoorde ik haar verdriet over de relatie waarin ze zat. `Hij is nog steeds mijn man hoor, maar we bereiken elkaar nauwelijks!`
Of de muren in de praktijk van Anita ook oren hebben, weet ik niet, maar er werd heel veel en intens gedeeld, vooral in de pauze en na afloop.
Dank je wel Anita.
`Voel je Vrij` is gevestigd in de Andoornweg 74 in Grave.
www.praktijk/voeljevrij.nl

Op 04-09-2014, categorie: Blog door peterjan