En geleefd heeft ze!

Lies Lobatto is niet meer.

Onze vriendin is 96 jaar geworden, een leeftijd waarover ze zelf altijd zei: “Ik word 96 en dan vertrek ik!” Haar woorden zijn waarheid geworden.
Wie was Lies en hoe hebben we haar leren kennen?

Lies is een Joodse vrouw die als eenling de oorlog heeft overleefd, samen met haar geliefde. Toen ze de berichten van de Nazi’s hoorde, wilde ze met haar lief vluchten. Hij had echter nog een moeder en wilde haar niet alleen laten. Zijn moeder drukte hen echter op het hart te gaan, zij waren jong en het zou zo’n vaart niet lopen. We kennen allemaal het vervolg: het werd wél zo erg!
Na veel ontberingen kwam ze in een vluchtelingenkamp in Zwitserland, daar is ook haar zoon Willem geboren en na de oorlog kwamen ze berooid terug in Nederland. Hoe schrijnend om dan bij buren jouw spullen te zien staan! De draad werd weer opgepakt en haar man werd uiteindelijk directeur van het Joods bejaardenhuis in Amsterdam. Hij kwam elke dag thuis met zwaarmoedige verhalen en Lies zei me eens: “Hij is aan uitputting en triestheid gestorven. Hij kon al die verhalen niet meer een plek geven!” Veel te jong weliswaar.

Daarna herneemt Lies haar leven en op aandringen van haar arts vertrekt ze op vakantie met jongeren. De wereld ging voor haar open. Ze ging beeldhouwen en merkte dat haar creativiteit haar grote toewijding werd. Daar vond ze zichzelf terug.
Ze verwoordde het eens als volgt: “Ik heb de hel van binnen gezien en elk mens heeft recht op de hemel op aarde. Die is nu voor mij begonnen en het leven is één groot feest maar je moet wel zélf de slingers ophangen!”
En dát heeft ze gedaan!

Met Lies was het nooit saai. Ze genoot met volle teugen van het leven en van échte vriendschap. Ze had de pest aan onechtheid, pseudo-gedrag en zette – soms ongevraagd – mensen op hun plek. “Jij moet geen therapeut worden, je hebt zelf nog teveel aandacht nodig” zei ze tegen één van onze studenten. Die protesteerde heftig maar kon achteraf goed begrijpen wat Lies bedoelde en stopte met haar studie. Tegen een ander zei ze: “Durf jij zelf ook out of the box te denken, want je zegt dit wel gemakkelijk tegen anderen, maar ik zie een erg conservatief mens!” Boem…die was raak!
Op een dag lagen we lekker met z’n allen naakt rondom het zwembad in onze geliefde Ardèche, waar Lies elk jaar enkele weken kwam logeren. Zegt ze plotseling tegen me: “Oh schat, ben jij besneden?” Ik wist niet wat ik hoorde maar moest schaterlachen. Haar observatievermogen was groot en ze bond er bepaald geen doekjes om. Ze wilde het gewoon even weten.

We hebben veel gelachen, veel kunstvormen gezien in de regio en we bezochten samen prachtige balletuitvoeringen in de Provence waar we dan ‘even’ naar toe reden. Om de talrijke concerten vooral niet te vergeten. Het was altijd een feest wanneer Lies er was. En ze was gul. Ze wilde jou laten meegenieten van haar gulheid en goede smaak. Wanneer we uiteten gingen, was altijd de standaardvraag: “Qu’est-ce que c’est le plus bon vin monsieur?” Ze nam met een goedkoop wijntje namelijk geen genoegen. “Mijn lichaam is mijn tempel en daar dien ik zorgvuldig mee om te gaan. Het is dus belangrijk te weten dat alleen het beste naar binnen mag….” Zei ze dan met een grote smile op haar gezicht.

Altijd zag ze er kunstzinnig uit. Je was echter ook altijd verzekerd van aandacht wanneer je Lies bij je had. Er kwamen altijd mensen naar haar toe om haar te complimenteren met haar kledingkeuze of haar manier van doen. Dát was Lies helemaal: een levenskunstenares die zichzelf graag op de voorgrond zette maar jou ook de eer gunde om met je kracht en kwaliteit naar buiten te komen.
Ze heeft enkele sessies bij mij gedaan omdat ze nog wat oud zeer een plek wilde geven. Ze ging er vol overgave in en achteraf zei ze me: “Lieverd, ga stralen vanuit jouw grote kwaliteit. Ik heb nog nooit iemand meegemaakt die mij zo wist te doorgronden. Je bent écht een warmtevolle therapeut die van mensen houdt”
Dat zal ik nooit meer vergeten.

Lies zit voor altijd in mijn hart en zal nog vaak via verhalen op de voorgrond komen.
En geleefd heeft ze!
Om haar werk te zien, bezoek dan haar website: www.lieslobatto.nl

Op 06-11-2014, categorie: Blog door peterjan