Heimwee naar Esbeek.


Vandaag een boswandeling gemaakt met de honden en erwtensoep gegeten in Hilvarenbeek. We lopen samen langs de indrukwekkende kerk in het brinkdorp en zien de zijdeur van de kerk openstaan. Daar is een Maria-kapel ingericht.
Diep geraakt door de schoonheid van het fraaie, eeuwenoude houten beeld, steken we een kaarsje op voor het welzijn van ons project in Frankrijk.
Dan komen er mensen binnen en horen mij zeggen: “Wat een schitterend houten beeld!”
“Ze heeft heimwee naar Esbeek!” reageert een vrouw.
Ik kijk om en zie een echte Brabantse ontroerd kijken naar het beeld.
“Ze hebben haar uit Esbeek weggehaald en hier in deze kerk geplaatst maar ze hoort hier niet. Je ziet toch dat ze heimwee heeft?”
En zo ontspint zich een gesprek over de kerk, haar leiders en de leegloop.
“Die Jezus heeft slecht grondpersoneel” zeg ik nog om een wending aan het gesprek te geven.
“Zeg dat wel, ik verwacht véél van onze paus, die durft tenminste zijn mond open te doen. De rest zijn toch alleen maar ja-knikkers en opgezwollen ego’s die hongeren naar macht?”
We zijn het weer eens met elkaar. Mijn kaarsje brandt vol vuur en verlangen.
Zij droogt haar tranen: “Ze hoort écht in Esbeek, zoveel mensen hebben troost bij haar gevonden. Ze hebben de kerk gewoon leeggeroofd en we zijn als parochianen berooid achter gebleven. Wist je dat een rechter uit onze gemeenschap nog een brief aan de paus geschreven heeft?”
“De kerk is ziek, achterhaald en heeft niks van de boodschap van zijn grondlegger begrepen. Jezus sprak over liefde, hoop en vertrouwen. Ik zie daar niks van terug binnen de dode kerk, wel binnen groeperingen die zich afgescheiden hebben van die dode kerk. Die gemeenschappen zijn springlevend omdat ze de boodschap van liefde ook daadwerkelijk vorm geven. Daar is geen veroordeling!”
“Ge zegt het zo mooi, moette uns opschrijve en opsturen naor de kraant!” zegt mijn Esbeekse buurvrouw spontaan. Ik beloof haar dat te doen en zo kreeg mijn wandel-zondag een vroom, maar ook bijzonder tintje, zomaar, kijkend naar het kunstzinnige houten beeld in de Mariakapel van Hilvarenbeek.

Op 28-12-2014, categorie: Blog door peterjan