Blijf verhalen vertellen.

Meester Kogels was een echte verteller. Hij was mijn onderwijzer in de eerste klas van de lagere school. Hij vertelde met verve en maakte gebruik van flanelfiguurtjes om het verhaal met beelden te ondersteunen. De bijbel-verhalen gingen leven voor me.
Daarna was het vooral meester Van Gerwen die mijn hart stal door de verhalen niet voor te lezen maar verbeeldend te vertellen waardoor ik aan zijn lippen hing. De geschiedenis werd plotseling een periode waarin ik een rol speelde. Alles werd vertaald naar de beleving van het jonge kind. Het was griezelig, spannend en uitdagend. Je wilde gewoon leven in de Gouden Eeuw.
Mijn familie kan ook goed verhalen vertellen. Soms hang ik aan hun lippen, vooral wanneer het verhalen zijn over zichzelf. Niet wanneer ze over anderen praten. Dan komt er een persoonlijk sausje (lees: oordeel) overheen. Ik smul wanneer ze aangeven hoe ze met zaken in het leven omgaan, hoe ze zich laten bepalen door emoties en tradities. Ik heb moeite wanneer het afgeven wordt op anderen of verhalen waarin anderen belachelijk worden gemaakt.
Het bijbel-verhaal dat mij lang heeft beziggehouden was het verhaal over Jozef die verkocht werd aan de Egyptenaren. Ik herkende daarin mezelf. De jongen die niet begrepen werd door zijn broers, die genadeloos kritiek kreeg en die uiteindelijk weg moest. Ik koos er zelf voor om naar het internaat te gaan.
Dat was de belangrijkste beslissing tot dan toe in mijn leven: ik koos ervoor om mijn heimwee aan te gaan en niet te buigen voor mijn verdriet en angst. Ik wilde hoe dan ook studeren en onderwijzer worden. Dit offer moest gebracht worden. Ik ging me verdiepen in het ‘verhalen vertellen’ omdat ik tijdens stages zag hoe kinderen aan mijn lippen hingen. “Je kunt beeldend vertellen” zei mijn stage-begeleider destijds “en dat is een kunst, die je moet koesteren!”
Nu staan binnen bedrijfstrainingen ‘story-tellingen’ centraal. Opnieuw worden verhalen over pijn en succes gedeeld met ondernemers om elkaar te bemoedigen en te durven gaan voor het eigen ideaal.
Alleen succesverhalen werken niet. Eerlijkheid, doorleefde verhalen werken wél. Die geven een afspiegeling van jouw innerlijke proces om te komen bij je huidige situatie, je huidige succes.
Ik zie het steeds om me heen. Ik ben een verhalenverteller en vind het heerlijk om schijnbaar moeilijke theorieën rondom bewustwording en zelfrealisatie te verpakken in persoonlijk doorleefde verhalen. Daarna kan ik de theorie vertalen naar het verhaal en dat beklijft bij mijn studenten. Ze hebben dan een kapstok waaraan ze de theorie kunnen ophangen.
Ik hoop zo dat binnen families gebeurtenissen die er toe doen doorgegeven worden via verhalen en anekdotes want op die manier blijft een mens ‘eeuwig’ leven. Als er niet meer over je verteld wordt, ben je pas echt dood!

Op 18-01-2015, categorie: Blog door peterjan
5 Responses to Blijf verhalen vertellen.
 1. Marion Wever
  18-01-2015 at 13:27

  Jaaaa…wat hebben we aan jou lippen gehangen. Eerst tijdens je lezingen en later tijdens de opleiding. En ook jij hebt weer veel verhalenvertellers voortgestuwd om hun verhalen (ervaringen) te (blijven) vertellen. Trouwens ik heb door de jaren heen gemerkt dat de verhalen vaak op het juiste moment verteld worden. Een moment dat anderen zich erin herkennen.

  Dank je hiervoor!

  Liefs,
  Marion

 2. Prachtig verhaal Loek, zo ken ik je ook: als een gepassioneerd verteller waarbij binnen de kortste keren iedereen aan je lippen hangt!

 3. Verhalen vertellen, ik zal vroeger ongetwijfeld ook voorgelezen zijn, toch heb ik daar geen herinneringen aan. Maar ik weet wel dat verhalen vertellen iets is van alle tijden en wat in alle culturen voorkomt. Ik ben persoonlijk geboeid door bedrijfsverhalen. Geschiedenis van het ontstaan, ontdekkingen, successen en teleurstellingen. De kracht van een goed bedrijfsverhaal is dat deze inspireert, prikkelt, verheldert, verbindt, context biedt, richting geeft en aanzet tot acties. In het bedrijf waar ik werk is onlangs een hoofdstuk toegevoegd: het overlijden van onze collega. Die verhalen moeten verteld blijven worden want zijn onzichtbaar in alleen het cijfermateriaal, maar van wezenlijk belang.

 4. Wat een mooi thema: blijf verhalen vertellen….. Een goed advies voor iedereen, denk ik zo. Zo herinner ik me een leraar die ik had in de 6e klas van de basisschool die schitterend kon vertellen. Hij vertelde bijvoorbeeld over het verre land Perzië en de Shah en de geheime dienst (Shabak?). De klas hing aan zijn lippen…….

Leave a Reply