Nieuwsbrief April 2015

Bewustwording en voeding.

Lang heb ik alleen via de zijlijn toegekeken hoe mensen met voeding omgaan en hoe vaak mensen zweren bij één of ander product of dieet. Daarna ben ik me gaan verdiepen in de spirituele benadering van voeding. Wetenschappelijk is er al veel onderzocht en wie regelmatig naar het programma “Voedingsdienst van Waarde” kijkt, zal verbaasd gereageerd hebben op wat voor hype nu weer op de voorgrond staat: glutenintolerantie.

Je zal het maar hebben! Afschuwelijk. Maar toen ik zag dat het een hype is in Amerika en dat méér dan 80% het gebruikt omdat het gezond is, viel ik achterover van verbazing. Men volgt iets, loopt achter een hype aan omdat het ‘bewezen’ is gezond te zijn. Waar is de eigen mening, het eigen contact met het lichaam dat feilloos aan kan geven wat goed en niet goed voor je is.

Mijn vader verrichtte vroeger zwaar lichamelijk werk: hij at regelmatig spek. Toen die periode voorbij was, stopte hij met het spek want hij verbrandde dit niet door de arbeid die hij nu moest verrichten. Dit noem ik inzicht. Hij was nooit te dik.

Ik zag het onderzoek met een glas cola (23 suikerklontjes zitten erin); ik hoorde waarom er suikers verkocht worden bij benzine-stations (benzine-damp breekt je suikers af en je verlangt dan naar suiker). Wie kent niet de Schijf van Vijf? Dat is een commerciële schijf om producten aan de man te brengen.

Voeding heeft tegenwoordig nog een andere functie: wat je eet, is ook een manier om te laten zien wie je bent. Voeding is een distinctiemiddel, zei dr. Frank van Berkum (internist).

“Eet je biologisch dan heb je het beste met het milieu voor. Eet je vegetarisch dan geef je aan dat je dierenleed wilt bestrijden. Eet je raw (alles rauw) of paleo (oerdieet) dan ben je hip en doe je graag intellectueel. Eet je superfoods, dan ben je…?” aldus Van Berkum.

Ik denk dat de spirituele benadering van gezonde voeding uit slechts twee elementen bestaat:

  1. Is je voeding zoveel mogelijk biologisch?
  2. Word je voeding met liefde bereid?

“Wat we weten, is dat in het ene besje wat meer vitamientjes zitten en in het andere wat meer vezels. Onlangs werd nog gewaarschuwd dat gojibessen uit China verontreinigd waren met pesticiden. Ze zijn zo gewild dat ze niet aan te slepen zijn, volgens Van Berkum.

Maak van je voeding geen hype, maar gebruik je gezonde verstand en leer luisteren naar de échte behoefte van je lichaam. Dat is pas bewust omgaan met voeding!

Wat staat er te gebeuren in april?

  • Woensdag 15 april: interne studiedag in Aalst (België) o.l.v. Loek Knippels.
  • Woensdag 22 april: lezing van Loek “God heeft een plan met je!” in Kruisherenkapel, Lievevrouwenplein 44, te Uden. Aanvang 19.30 uur.
  • Weekend van 11 – 12 april: tweede jaars groep in Lage Mierde.
  • Weekend van 25 – 26 april: eerste jaars groep in Lage Mierde.

Inspiratie, de stem van je geest…

Pasen is in het Christelijke Westen nog steeds verbonden aan de opstanding van Jezus uit de dood. Het is tevens een lente-feest. De dagen zijn langer geworden, we wachten vol smacht op de eerste asperges en we willen weer naar buiten. In de tuin werken, luieren, genieten.

Het is ook de periode dat jouw inspiratie signalen geeft om ‘vorm te geven aan je diepste roerselen’. Waar wil ik vorm aan geven? Aan mijn creativiteit, mijn verlangen, mijn vakantie-wensen, mijn diepe drive om de wereld mooier te maken door met mijn kwaliteiten aan de slag te gaan? Het is aan jou!

Luister naar je inspiratie, geef ruimte aan je inspiratie en durf buiten de regels te denken en te doen. Verlaat de comfortabele zone en leef, leef intens!

Op 08-04-2015, categorie: Nieuwsbrieven door admin