Mystieke ervaring in de graancirkel.

Vrijdag 8 juli gingen we nieuwsgierig en met de ‘moed der wanhoop’ naar Standdaarbuiten, waar een graancirkel was ontdekt.

Beiden hebben we wel het een en ander gelezen over dit fenomeen, maar nog nooit een graancirkel in het echt gezien.

We werden alsmaar stiller, hoe dichter we bij de plek kwamen. Er stonden wat auto’s in de berm. “Hier moet het wezen!” zei ik tegen Peter-Jan omdat ik koppies boven het graanveld uit zag steken.

Keurig waren enkele opmerkingen op een bordje geplaatst bij het graanveld om vooral respect te hebben en het spoor (de pijltjes) te volgen . In onszelf gekeerd volgden we de pijltjes en kwamen we in de graancirkel terecht.

Daar waren op dat moment zes mensen aanwezig, mediterend en kruidenthee drinkend. Met ons erbij waren we met acht.

We gingen zitten en plotseling zag ik in de cirkel acht toefjes koren overeind staan!

De acht als symbool: wat komt dat ons vertellen?

“Voel jij wat?”

“Nee, en jij?”

“Nee, ik zie alleen symbolen: acht mensen, acht toefjes graan, het is vandaag de achtste … wat komt ons dat vertellen?”

“Geen idee, maar thuis zoeken we dat op”, was het antwoord van Peter-Jan.

De terugweg binnendoor genomen om de files te ontwijken tot we in Lage Zwaluwe met grote letters zagen staan: Verse Frites.

Zonder verder na te denken de auto aan de kant gezet en een heerlijk frietje gegeten. “We hoeven nu thuis niet meer te eten en kunnen dan onmiddellijk in de boeken duiken”, zei Peter-Jan om het ‘berouw na de zonde’ wat af te zwakken.

De opwinding werd heel groot toen we de verschillende interpretaties van de ACHT lazen.

“Ik hoop dat we vannacht wel goed kunnen slapen en niet zoals afgelopen nacht tot vier uur wakker liggen”, zei ik op vermoeide toon.

Hier dan een korte bloemlezing van de spirituele duiding van het getal acht:

Het is de ordening der dingen, een nieuw begin;

De acht moet vaak vechten voor het succes, het komt ze niet aanwaaien;

Transformatie, regeneratie en een nieuw begin;

Materieel succes en materiële vrijheid;

Zelfvertrouwen en betrouwbaarheid nemen toe;

Succes als het gevolg van goed oordelen.

Mythische ervaringen dienen dan ook niet al te letterlijk worden genomen: het is de kunst om te associëren en de symboliek naar het eigen leven te vertalen. In de mythe spreken ze de taal van de ziel, zou Bram Moerland zeggen.

In die zin gaat mystiek over ervaringen, niet over ideeën, zoals Bram Moerland zo mooi verwoordde in een interview.

En wat gebeurt er hier?

We krijgen een vakantiehuis in Frankrijk aangeboden om van daaruit op zoek te gaan naar een nieuwe, eigen plek in Frankrijk vanuit rust en zonder ons te laten bepalen door de emoties van dit moment.

Mooi toch!

Op 09-07-2016, categorie: Blog door peterjan
5 Responses to Mystieke ervaring in de graancirkel.
 1. Marion Wever
  09-07-2016 at 10:38

  Lieve Loek en Peter Jan,

  Mooi toch…Super mooi! Het is helemaal geweldig, een verrijking van het leven, als we de symbolen opmerken, kunnen lezen en vooral vertrouwen. In alle rust… Ook het vakantiehuis valt onder de symbolen.
  De reis is net zo belangrijk als het aankomen waar je zijn wilt. Neem de tijd en geniet vooral. Kusss X

 2. Hallo Loek en Peter-Jan,

  Ik krijg kippenvel door het lezen van je verslag over deze bijzondere ervaring.
  Ik ben blij voor jullie !
  De 8 is ook mijn geboorte getal , heel herkenbaar dus het vernieuwen en opnieuw beginnen.
  Dat succes niet aangewaaid komt ook bekend, dat is wel gekoppeld aan een aarde overtuiging dat het moeilijk moet gaan om iets te kunnen waarderen en niet als het makkelijk gaat. pfff dat wil ik ook vernieuwen .

  Ik wens jullie veel veel plezier met deze nieuwe hoofdstuk! waar in Frankrijk?
  Veel liefs,
  Chantal

 3. Loek en Peter-Jan, veel succes en geniet in Frankrijk, neem je tijd.
  8
  Getal 8 is het inzicht in de wetmatigheden van de kosmische orde. Het is het getal van het karma, ons unieke lot. Getal 8 geeft ons inzicht in wie we zijn en wat bij ons past. Getal 8 is het getal van meesterschap. Het lemniscaat, de liggende 8, is het symbool van oneindigheid en de wisselwerking van alles. Het snijpunt hiervan is het hier en nu. Het getal 8 kan gezien worden als twee in elkaar geschoven vierkanten die in een cirkel passen en laat de wetmatige orde zien die in de cirkel (totaliteit) heerst.

  ACHT : Het getal van een ‘nieuwe ordening der dingen’ (Nieuw begin)
  De achtste dag is de aanvang van een nieuwe week. De Joodse Sabbath was op de laatste of zevende dag der week. De Here Jezus verrees op de eerste dag van een nieuwe week, of op de achtste dag. De Opstanding leidde een ‘nieuwe ordening der dingen’ in, de ‘nieuwe schepping’ of de ‘wedergeboorte der ziel’, en zij verwijst naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, die de achtste bedeling zal zijn, volgende op de zevende of millenianistische (duizend jarige bedeling)bedeling. God beval Abraham om elk mannelijk kind op de achtste dag te besnijden (Genesis 17:11 14). Een ieder die niet besneden was, moest van het volk worden afgesneden n.l. van de Hebreeuwse natie. Izaäk werd op de achtste dag besneden. Wat was het, dat de besnijdenis symboliseerde? Het was, dat Abraham zijn nakomelingen een nieuw ras zouden vormen, dat door de daad der besnijdenis ‘afgesneden’ zou worden van hun Adamitisch hoofd en in een nieuwe verhouding tot God zou komen te staan.

 4. Mooi beschreven en hopelijk komen jullie hiermee verder, heel veel succes in Frankrijk. Neem je tijd.

 5. G E W E L D I G !!!!!!!

Leave a Reply