Wat is wijs?

door Loek Knippels

Neerlandici hebben het druk komende weken nu de verkiezingskoorts in volle gang is. Er wordt wat af gekeuveld, discussie noemt men dat. En dan hoor ik steeds weer zeggen: “Wilders is een ontzettend goede debater!”
Ik ben de weg kwijt!!
Een ‘goede’ debater: dat heb ik vroeger toch anders geleerd. Een goede debater wist met argumenten en bewijzen de ander te overtroeven. Het ging er dan deels speels maar ook hard aan toe omdat degene die de beste bewijzen had het ook nog over het voetlicht moest tillen.
Nu hoor ik een narcist vunzige opmerkingen maken, platvloers en bijna scheldend. En dàt noemen we nu voortaan ‘een goede debater’.
Ik word oud. Normen vervagen zo dat ik me de inhoud van sommige begrippen opnieuw eigen dien te maken. Voortaan is Wilders dus een ‘goed debater’ en moeten we kinderen op school aanmoedigen een grote, grove bek op te zetten, leren de ander af te zeiken en vooral goochelen met bewijzen en de simpele boodschap blijven herhalen: “De islam hoort hier niet!”
One-liners worden heel vaak gebruikt tijdens de verkiezingen, toch kunnen het gemakkelijk te onthouden beloftes zijn die na de verkiezingen waar gemaakt worden. One-liners van Wilders kunnen nooit waar gemaakt worden omdat we dan de hele wereld over ons heen krijgen. Wat hij voorstelt, druist in tegen onze grondwet en de humane rechten die we met z’n allen verworven hebben binnen dit Europa.
Frankrijk heeft in de revolutie drie waarden centraal gesteld: gelijkheid, vrijheid en broederschap. Aan deze universele waarden binnen Europa wordt juist door extreem rechtse partijen getornd. “Alle Menschen werden Brüder” wordt dan “Nur wenigen Menschen werden Brüder!”
Wat hoor ik toch vaak zogenaamd wijze mensen ‘domme dingen zeggen’ en juist domme mensen voeren dit dan uit, omdat ze erin geloven.
Wordt wakker en stem niet alleen met je hart maar óók met je verstand!
Na raadpleging van diverse Stemwijzers en het lezen van partij-programma’s wist ik het nog niet: SP, Groen Links, Partij voor de dieren, D’66.
Wat zal ik kiezen én waarom?
En jij, hoe kom jij tot jouw keuze?
Kun je leven met jouw keuze, sta je achter de visie en wil je die mee uitdragen?
Het worden spannende dagen…welke visie heeft de toekomst?
Weet jij het al?

Op 08-03-2017, categorie: Blog door peterjan

Leave a Reply