Wat geeft zin aan mijn leven?

In veel therapie-benaderingen spreekt men over ‘zin en betekenis geven aan je leven’, maar HOE doe je dat en WAT is daarvan de bedoeling?

Ik neem je graag even mee naar het moment dat jij ‘gemaakt’ werd:
miljoenen zaadcellen gingenop weg naar de eicel en slechts één haalde zijn doel en groeide uit, samen met de eicel, tot een mensje. Tot jou.
Daar moet toch een bedoeling achter zitten: dat de zaadcel die tot jou is uitgegroeid wél tot ontkieming is gekomen en al die andere miljoenen zaadcellen niet?!

“Och, het lot van de natuur”, zegt de cynicus.
‘Nee, puur toeval”, zegt de sarcast die zichzelf realist noemt.
“Te ver gezocht”, zegt de nuchtere persoon.
“Daar heb ik nog nooit over nagedacht”, zegt de onzekere.
“Dat is mevanaf het begin duidelijk in alles wat ik doe en beleef”, zegt de bewuste persoon.

Maar dan toch blijft de vraag: Wat is de zin van mijn leven?
Niet alleen om te feesten en lol te hebben. Of om alleen maar keihard te werken. Of om alleen thuis te zitten na een dag keihard werken, zonder enig sociaal contact. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Mijn vader verwoordde het op zijn sterfbed zo fraai: “In je laatste hemd zit geen zak!”
Toen ik hem vroeg wat hij hiermee bedoelde, sprak hij de wijze woorden:
“Volgens mij gaat het in het leven om ervaringen op te doen. Geld of materie kun je niet meenemen, maar ervaringen zitten in je hart en in je geest. Die gaan mee verder.”
Daar kan ik me goed in vinden. Het leven is één grote ‘ervaringsschool’, een ‘levensschool’ waar je leert en waar je groeit.
Maar wat mag je dan leren en waar groei je naar toe?

Ik denk dat de ervaringen steeds appelleren aan je talenten en dat je uiteindelijk groeit naar een totaal mens, die zowel haar/zijn zonzijde als haar/zijn schaduwkant weet te accepteren en integreren en niet één van deze partijen aldoor op de voorgrond laat staan.

Dan denk ik dat je als mens optimaal geluk kan ervaren. Geen geluk door iets te kunnen kopen of te hebben, maar door volledig te kunnen ZIJN.
Volledig mens-zijn is wellicht de bedoeling van ons leven met alles er op en er aan, zowel vreugdevolle als verdrietige als pijnlijke momenten. Dan is het onze veerkracht die geactiveerd wordt die bepaalt hoe we met pijn en verlies in ons leven omgaan.

Zo kan zelfreflectie ook leiden tot meer inzicht en daardoor tot meer veerkracht.

Binnen ons werk in het IHC-Centre l’Art de Vivre (de kunst van het leven) is het zoeken en vinden van inzichten de sleutel om te komen tot uitzichten, tot perspectief in jouw specifieke situatie. Dan krijg je duidelijk waar je naar toe wil in je leven en hoe jij jouw leven gaat invullen, hoe jij jouw leven ‘zin en betekenis’ kunt geven.

Op 12-12-2017, categorie: Blog, Nieuws door peterjan