De oprichters

Peter-Jan In der Rieden en Loek Knippels zijn de initiators van het Internationaal Holistisch Centrum en de grondleggers van de unieke opleidingen van het I.H.C. in Nederland en Frankrijk. Zij hebben beiden een onderwijskundige achtergrond. Ieder heeft daarna een eigen leer- en ontwikkelingsroute gevolgd. 

Loek Knippels

Loek Knippels  (1949), sociaal pedagoog, holistisch counselor.
Na zijn studie sociale pedagogiek volgde Loek opleidingen in psychosynthese en Gestallttherapie. Hij trainde zich o.l.v. de Amerikaanse psycholoog Dr. Gregg Furth (medewerker van Dr. Elisabeth Kübler-Ross) in Jungiaanse tekeninganalyse en volgde bij het Centrum voor Human Social Functioning de opleiding in de HSF-counseling-methode. Hij is initiatiefnemer van Centrum Plein (in 1985, sinds 1992 Internationaal Holistisch Centrum) en initiator van de Holistische Leergang (gedeponeerd handelsmerk). Werkte binnen verschillende onderwijsinstellingen en is jarenlang docent geweest aan de faculteit pedagogiek van de Hogeschool in Tilburg. Hij is de grondlegger van de therapie, welke werkt vanuit de invloed van de prenatale periode: prenatale teksten. In 1995 publiceerde hij hierover – samen met Gerdi Preger – het boek “Een onbeschreven blad – de invloed van de prenatale periode”, uitgegeven bij Ankh Hermes. Over dit onderwerp heeft hij gesproken op symposia, de radio (TROS-Perspektief) en t.v. (TROS-Spreekuur). Tevens heeft hij meegewerkt aan een wetenschappelijke uitgave van “Spiritualiteit en wetenschap”, samengesteld door prof.dr.ir. Iteke Weeda (Anthos uitgeverij Amsterdam, 1996). Hij schrijft met regelmaat in bladen als Spiegelbeeld en De Natuur Uw Arts.

Peter-Jan In der Rieden

Peter-Jan In der Rieden (1950), psychosociaal natuurgeneeskundige.
Peter-Jan volgde een opleiding tot ontspanningstherapeut bij het Psycho-Sociaal Centrum te Amsterdam, waarna hij jarenlang yoga- en ontspanningscursussen verzorgde. Aan de Academies voor natuurgeneeskunde te Hilversum en Bloemendaal schoolde hij zich in het natuurgeneeskundig denken en handelen, waaronder homeopathie, iriscopie, kruiden, bloesemtherapie, reflexzonetherapie, voeding, neuro-emotionele integratie (ontwikkeld door Roy Martina). Aldoor zoekend naar de wezenlijke basis-oorzaak van ziekte en gezondheid heeft hij zich tijdens en na zijn natuurgeneeskundige studies toegelegd op de intuïtieve ontwikkeling en psychotherapie, met name de psychosynthese. Is bij het Centrum voor Human Social Functioning opgeleid in de specifieke HSF-counseling-methodiek. 
Vele publicaties van zijn hand op het gebied van bewustwording en natuurgeneeskunde volgden in diverse tijdschriften. Is mede-initiatiefnemer van Centrum Plein (in 1985, sinds 1992 Internationaal Holistisch Centrum) en vanaf het begin verbonden aan de Holistische Leergang. Geeft cursussen op het gebied van persoonlijke bewustwording en natuurlijke geneeswijzen, zowel in het Internationaal Holistisch Centrum als elders en begeleidt mensen individueel in hun persoonlijk ontwikkelings- en helingsproces met behulp van methodieken uit de natuurgeneeskunde en psychotherapie.